Hoe wat je draagt je prestaties beïnvloedt
De kleding die je draagt heeft invloed op hoe je door anderen gezien en beoordeeld wordt. Maar wist je dat de kleding die je draagt ook invloed heeft op hoe je je voelt en presteert?
Een tijdje geleden verkondigde ik dit in een AD-artikel en dat was weer reden voor het Radio1 programma EenVandaag om hier een factcheck op los te laten:
“Is het feit of fictie dat je minder presteert of juist slimmer, scherper of zelfverzekerder wordt door het aantrekken van een bepaald kledingstuk?”
In de psychologie noemen ze dit enclothed cognition.
Wetenschappers van de Amerikaanse Northwestern University deden hier onderzoek naar. Naar de invloed van kleding op je gedrag en prestaties. De onderzoeksgroep kreeg een witte jas aangereikt die ze moesten dragen. Vervolgens vertelde ze tegen het ene deel van de groep dat de witte jas een doktersjas was en de andere groep kreeg te horen dat ze een schildersjas moesten dragen.
Wat ontdekten ze?
Mensen aan wie was verteld dat ze een doktersjas droegen bleken beter te presteren op een aandachttest dan mensen die dachten dat ze een schilders jas droegen. Toch bijzonder als je bedenkt dat het om precies dezelfde jas ging.
Invloed op zelfvertrouwen en prestaties
Dit onderzoek leert ons dat de kleding die je draagt en met name de betekenis die je aan deze kleding geeft veel invloed heeft op je zelfvertrouwen en daardoor op je prestaties. Kleding heeft dus invloed op jou en je prestaties en tegelijkertijd communiceer je er ook mee naar je publiek.
Zo vertelde musicalactrice Maaike Widdershoven die ik interviewde voor mijn boek Verpak je Succes dat ze de hoge noten voor haar hoofdrol in de musical Elizabeth tijdens de repetitie niet haalde, maar toen ze haar Elizabeth-jurk aantrok lukte het wel!
“Op het moment dat ik mijn kostuum aantrekt, voel ik me in mijn rol zakken. In de repetities voor de musical Elizabeth kreeg ik het heel moeilijk te pakken, maar zodra ik het kostuum aan had, voelde ik me groter en belangrijker. Het kostuum heeft voor mij niet alleen de functie om het publiek mee te voeren, maar om het ook zelf in elke vezel te voelen.”
Heb jij er wel eens op deze manier naar gekeken? Misschien neem je al bewuste beslissingen over de kleding die je draagt, omdat je weet dat hoe je je kleedt een belangrijke rol speelt in hoe je overkomt op anderen. Maar de kleding die je draagt beïnvloedt niet alleen hoe anderen ons zien, maar ook je zelfbeeld en prestaties.
Succesvol onderhandelen
Een ander onderzoeksteam onderzocht dit op een andere manier met de vraag:
“Wat als we subtiele veranderingen kunnen aanbrengen in de manier waarop we ons kleden of gedragen, die onze prestaties op het werk of sociale status verbeteren?”
Ze gingen op zoek naar antwoorden op deze vraag in een studie met 128 mannen die ze vroegen om deel te nemen aan een competitieve onderhandeling. De mannen namen deel aan een rollenspel waarin ze onderhandelden over een eerlijke verkoopprijs van een waardevol bezit.
Elke onderhandeling vond plaats tussen twee mannen. De ene man was gekleed in zijn eigen kleding en de andere man kreeg een van deze drie kledingstijlen toegewezen:
- Een zakelijk pak van hoge status gecombineerd met een overhemd met knopen en nette schoenen;
- Een eenvoudig t-shirt van lage status op een joggingbroek en sandalen;
- Zijn eigen kleding.
Wat ze ontdekten, is dat ongeacht de status van de individuen vóór het experiment, het veranderen van status met kleding zowel het gedrag als de biologie van de mannen beïnvloedde. De deelnemers gekleed in een pak gedroegen zich dominanter en waren succesvoller in de onderhandeling dan de mannen gekleed in de casual kleding of die hun eigen kleding droegen.
Vervolgens vergeleken de onderzoekers de niveaus van testosteron, een hormoon dat afneemt wanneer we competitieve wedstrijden verliezen. Wat bleek: de mannen die een joggingbroek en t-shirt droegen, zagen in de loop van de onderhandelingen een verlaging van hun testosteronniveau met 20%, terwijl degenen die kleding met een hoge status of neutrale kleding droegen weinig tot geen veranderingen in dit hormoon vertoonden.
Conclusie: Als je schijnbaar eenvoudige keuzes over wat je draagt doordacht aanpakt, heeft dit een positief effect op je prestaties, je succes en het verdienen van respect in de ogen van anderen.
Feit of fictie
Nog even terug naar het radioprogramma en de factcheck waar ik dit blog mee begon. De presentatoren van EenVandaag hadden hun bedenkingen, maar toen ze het in uitzending vroegen aan hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos, werd mijn uitspraak door hem onderschreven. Kleding heeft invloed op je prestaties!
In de podcast die ik hierover maakte, hoor je dit fragment ook terug.
Ga met die wetenschap eens kijken naar wat jij aantrekt naar je werk, of het nu live of voor een online meeting is. Welke betekenis geef jij aan de kleding die je draagt en wat doet dat met je zelfvertrouwen? Welke outfit geeft jouw prestaties een boost?
Succes!
Sascha Bertus
Stijlstrateeg en founder House of Appearance
Wil jij leren hoe je visuele aanpassingen in je appearance inzet als strategische tool en ervaren welk effect dit heeft op je prestaties?
Dat leer je in de training Zien ze wel hoe goed je bent.
Na deze training:
- Weet je hoe je de beeldvorming van anderen beïnvloedt;
- Is jouw verpakking perfect afgestemd op je inhoudelijke kwaliteiten;
- Beschik je over een duidelijke profilering die zorgt voor draagvlak en invloed;
- Zien ze zeker hoe goed je bent!
De training staat voor je klaar in onze online Academy. Hij bestaat uit vijf interactieve online modules en een live 1:1 coaching sessie met onze imago-expert die in een persoonlijke sessie samen met jou de puntjes op de i zet.